Caging Landscape

Team Leader:
Ka Chi

Team Member:
Chan Wai Ting

Set in an impending scenario wherein shopping malls and associated weekend activities are no longer the top choice of Hong-Konger, and hiking become a great vogue, the project uses High Island Reservoir Geo Trail as a testbed for an economical and environmental friendly construction method to utilize natural material on site for place making and to respond the increasing need of recreational infrastructure in the countryside.

Situated on a spectacular landscape which was formed by mother nature within a hundred million years of time, the man-made infrastructure in the High Island Geopark should be built in a most humble manner. The intervention of nature should be minimal and organic. With the time past, “built elements” should be transformed from an intervention to an immersion.

Key words

Architectural elements

By looking at the Geo Trail as an entire(building), the project is trying to make individuals (rooms) by situating sets of basic architectural elements(Flooring, seat, stool, steps, railings and signage) along the visitors’ journey. Each set is tailored to suit the landscape character of each individual spot, therefore to propose new possibilities of enjoying this unique Hong Kong natural treasure.

Vernacular material

The highest principle of this construction is to avoid bringing in materials not belonging to the place or the nature. Therefore, building materials are mostly obtained from the site: all the architecture elements are assembled by gabion modules filled with soil and stones along the Geo Trail. Gabion modules should cause zero soil erosion or drainage issues to the terrain. In fact, the filled stones and soil allow local plants to blend in. Therefore, it is aimed that the built elements can slowly transform into part of nature, since they share the same materiality, and leave minimal traces of artificiality.

(Re)creation

Hiking is contradiction with its dangerous DNA as a format of recreation; sometimes humans can only enjoy the best view in risk by standing on a narrow foothold. However, over intervention of artificiality for safety may transform the landscape.

Therefore the Gabion module system can be utilized to create a solid horizontal platform for the visitors, with minimal environmental impact to the natural environment and different activities can be encouraged in front of the magnificent view of Po Pin Chau.

The proposed viewing platform is composed of a seating terrace, a curved viewing corridor and a viewing stage. The seating terrace provides a lecture-like setup for organization travellers. The viewing corridor allows travellers to review the spots they have walked through in the Trial. The viewing stage provides a perfect angle to appreciate Po Pin Chau Hexagon Stones safely.