A Journey Through Hexagonal Fragments

Team Leader:
Ma Vickie Ka Ki

Team Member:
So Ho Lung

 

The geometric setting out of the entire trail was inspired by the geological characteristic of the site- the hexagonal volcanic columnar rocks. Through the deconstruction of hexagonal geometry into smaller fragments, fragmented edges of the hexagonal shape were recomposed into a holistic picture to interconnect various photo taking points and viewing platforms with the interplay of different paving materials along the entire trail.

With respect to sustainable development of the site, the following design strategies have been advocated in the design proposal:

1- Gabion walls are used as a functional design feature to protect the foot of a slope for the control of soil erosion, and also to create platforms for photo taking. The gabions would be filled with a range of colorful materials including stones, treated hardwood lumbers, recycled tiles and oyster shells. Loose stone pieces or wood lumbers found at the site would also be gathered and used for the construction of gabion walls.

2- Planting areas are introduced to enhance vegetation coverage of the site.

3- Modular balustrades made of bamboo would be used to further promote the use of sustainable building materials.

The design proposal engages a 5-sense design in various boardwalk checkpoints to create an unforgettable travelling experience for all visitors. Having experienced multi-sensory connections through seeing, listening, smelling, tasting and touching, visitors will be more strongly tied to the moment in their journey through the “hexagonal fragments”. 

In terms of flooring materials for the trail, the application of oyster shell as aggregate for stamped concrete would be adopted to create a permeable walkway, given the wide range of pattern and coloring options, high performance and longevity offered by this kind of material. Apart from stamped concrete, recycled tiles would be introduced from time to time along the trail to remind visitors of the historical traces of the site. The fluid flooring pattern would gradually guide visitors to different viewing points and eventually lead them to the final check point – the viewing platform overlooking Po Pin Chau, where loose gravel found at the site would be gathered and introduced on the ground, inviting visitors to walk on the gravel, listen to the soothing sound created and reflect upon their journey while enjoying the spectacular view towards Po Pin Chau.