Scenery Unseen

Team Leader:
Lau Hei Man

Team Members:
Chong Yuk Lun
Fok Chun Wing
Wu King Tim
Wong Hiu Yan

Scenery Unseen

Everything can be appreciated, be it a spectacular one or not. One can easily recognize the magnificence of the hexagonal columnar rocks at Po Pin Chau and the East Dam. Still, there are more fortunate strokes of serendipity yet to be explored. We design the viewpoints as “outward-looking” and “inward-looking”, guiding travelers to enjoy the scenery both from and along the trail.
Based on the existing trail, our aim is to furnish the path with minimal traces, instead of constructing overwhelming structures and ruining the natural beauty of the scenery. Simple geometry is used to direct travelers’ attention to the scenery: 1) straight lines pointing afar, 2) segmented arcs extending the panoramic view while following the hilly relief, and 3) circles embracing and gathering the crowd. In terms of materiality, hardwood, corten steel and gravel are the three major materials that form the hardscape. Native species of plants are chosen to echo with AFCD’s Plantation Program to enrich biodiversity in the landscape.

The Beginning
A journey of a thousand miles begins with a single step. At the beginning of the trail, which might also serve as the endpoint of the journey, we provide a circular pocket space with benches for travelers to gather and rest, encircling a tree of Gordonia axillaris. Furnishing the existing concrete steps with corten steel, the entrance path subtly welcomes the hikers with its earth tone from afar.

The Stream
Without any remarkable features, we choose to accentuate the stream’s presence by building bridges upon it in reflection to the layered rocks aside. Named as Stream Terrace, it subtly hints travelers to think of its origin and appreciate the natural landscape beyond. Schima superba is planted aside to bring verdure to the eyes. This is one of the ‘inward-looking’ spots.

The Heavenward
Naturally-curated lookouts offer great views to the spectacular scenery. We thereby propose a simple corten steel sign in triangular shape, delicately guiding travelers’ direction of observation. Standing in front of such signs, it seems that a straight line is reaching afar. Its low height ensures no obstruction to the view and the overall landscape. Also, we would like this simply-designed photo-taking marks to be applied to the neighboring trails. This is one of the ‘outward-looking’ spots.

Scenery Unseen – Finale
At the end of the original trail, it stands the Final Viewing Point for Po Pin Chau. To avoid extensive destruction to the existing landscape, while catering the additional traffic flow, we propose to add an additional circular trail in the form of arcs and sectors to enclose the path as a loop, offering two routes to reach the scenery of Po Pin Chau. Seats are provided at the more open areas. Putting the cliff’s profile to good use, a lowered platform is designed to sit on top of the rock, providing closer and safer access to the magnificence of the hexagonal rocks. Besides, the Aerial Photo Control Point is to be reinstated in place according to the requirements.

 

洞天尋隱

「凡物皆有可觀。苟有可觀,皆有可樂,非必怪奇瑋麗者也。」

本案題為洞天尋隱:觀景台上,自可遙望氣勢磅礡的風琴壁和萬宜水庫東壩,盡覽洞天勝景;沿途拾級而上,縱是平平無奇的山水草木,實有其可觀之處,值得遊人探秘尋隱。我們大致將觀景台和山徑上的景點分為「外向型」和「內向型」: 外者,遠眺之景致;內者,身旁之風貌。我們的設計意念旨在引導遊人賞析花山、東壩、撿豬灣和破邊洲等遠近景致,共享郊遊之樂。

以既有設施為基礎,我們盡量以無痕的方式為觀景台及山徑稍作點綴,避免對自然環境造成過大破壞。焦點應落於渾然天成的自然美景,而非任何與環境不協調的建築或裝置,因此,我們的設計毋須引人注目,但求錦上添花,為遊人作導覽。

透過簡單的幾何形狀,我們的構築物將為遊人提供空間或視覺上的指示。例如:圓形的長椅提供聚集和歇息之處;線性的標幟引導遊人遙望遠方;弧形的路徑示意人們延展視線。

取材方面,外向型景點以耐侯鋼和碎石為主,與海蝕地貌相互映襯,內向型景點則以木料而建,取自天然的概念。植栽方面,選取大頭茶、木荷等適應力強的原生品種,配合漁護署植林優化計劃,更為山徑作點綴。

Jury’s Citation

The concept of using design in bringing people to admire the nature is appreciated.
In particular, the value of the entrance area is enhanced through an especially sensitive treatment, and the simplicity of the photo taking points does not compete with the natural scenery. 

Nevertheless, site formation for the new viewing platform at the headland is extensive and may lead to construction difficulty, and construction works of the new staircases at the entrance is extensive.  There may also be safety concern for visitors to gather at the viewing platform.